Σάββατο, 26 Μαρτίου 2011

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΓΡΗΓΟΡΟ INTERNET

   Ήδη από το καλοκαίρι του 2010 έχει ψηφιστεί νόμος στη Φινλανδία με βάση τον οποίο οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου υποχρεούνται να παρέχουν υπηρεσίες internet ταχύτητας τουλάχιστον 1 Mbps σε κάθε φινλανδικό σπίτι, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα. Ο νόμος αυτός εντάσσεται στο μέσον μιας ευρύτερης προσπάθειας-δέσμευσης της φινλανδικής πολιτείας να παράσχει ευρυζωνικές υπηρεσίες διαδικτύου με ταχύτητα που θα φτάνει τα 100 Mbps μέσα από ένα σύστημα οπτικών ινών ως το 2015.
   Η Φινλανδία γίνεται έτσι η πρώτη χώρα παγκοσμίως που εντάσσει την πρόσβαση σε γρήγορο internet για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες στα βασικά έννομα δικαιώματα, ανάμεσα στα θεμελιώδη, όπως είναι αυτό της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
   Η συγκεκριμένη κίνηση του Φινλανδού Νομοθέτη δείχνει ότι ενστερνίζεται και κατανοεί τον κεφαλαιώδη ρόλο που διαδραματίζει το διαδίκτυο στη σύγχρονη ζωή, καθώς και τη σημαίνουσα θέση που έχει λάβει στη ζωή των σύγχρονων ανθρώπων. Πρόκειται για μια παγκόσμια καινοτομία, που ωστόσο έσπευσαν να μιμηθούν και άλλα κράτη, όπως η Μ. Βρετανία που έχει ήδη προβεί σε αντίστοιχη δέσμευση για παροχή υπηρεσιών ευρυζωνικότητας και πρόσβασης στο διαδίκτυο για όλη τη χώρα με ταχύτητες τουλάχιστον 2 Mbps ως το 2012. Επίσης, η ανωτέρω νομοθετική πρωτοβουλία καταδεικνύει την εξαιρετική αναγκαιότητα να βρίσκεται ο εκάστοτε νομοθέτης στη θέση που θα του επιτρέπει να προλαμβάνει τα κελεύσματα της εποχής και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών.
  Ανάμεσα στα διαχρονικά δικαιώματα των πολιτών, αναμφίβολα υπάρχει χώρος και για νέα, γεννήματα των σύγχρονων κοινωνικών και τεχνολογικών εξελίξεων, που σκοπό έχουν να διευκολύνουν τους πολίτες να χρηστούν ευχερέστερα αποδέκτες των ωφελημάτων της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

3 σχόλια:

 1. πολύ καλό το άρθρο σου!Αντιλαμβάνεται κανείς αμέσως πόσο μακρυά είναι η χώρα μας από τέτοιες φιλόδοξες κινήσεις (ασχέτως αν το δικαίωμα στην Κοινωνία της Πληροφορίας έχει συνταγματικό χαρακτήρα). Ας ελπίσουμε να μιμηθούμε τους έτερους ευρωπαίους υπηκόους...
  Κατερίνα Τ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πολύ καλή η επιλογή του θέματος!

  Αναγκαιότητα ο νομοθέτης να καινοτομεί, να συντάσσεται με τις ανάγκες της εποχής και να νομοθετεί προς όφελος των πολιτών του κόσμου!

  Γιατί μόνο ως πολίτες του κόσμου, μπορούμε να γεννήσουμε πάλι το Φως και την Ελπίδα και να ξεφύγουμε από την Μιζέρια που ηθελημένα ή μη συναναστρεφόμαστε σε καθημερινή βάση.

  Συγχαρητήρια για το blog και τις θεματικές επιλογές σας!

  Amfie

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Αθηνών πάντως θεωρείται απολύτως φυσιολογικό οι φοιτητές να μην έχουν ίντερνετ στα δωμάτια τους. Και ούτε να τους δίνεται η δυνατότητα να βάλουν με δικά τους έξοδα...

  Αν και οι καλωδιώσεις υπάρχουν το πανεπιστήμιο τα τελευταία 2 χρόνια έχει ξεχάσει να συνδέσει την κεντρική οπτική ίνα... οπότε ίντερνετ δεν υπάρχει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή