Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ


Μετά την ολοκλήρωση της  διαδικασίας της απόπειρας του εξωδικαστικού συμβιβασμού, την κατάθεση της αίτησης ρύθμισης οφειλών στο Ειρηνοδικείο και την απόπειρα δικαστικού συμβιβασμού, και με την προϋπόθεση ότι η εν λόγω διαδικασία αποβεί ατελέσφορη, σειρά έχει η δικαστική ρύθμιση των οφειλών του φυσικού προσώπου που υπάγεται στο νόμο 3869/2010.
Σύμφωνα με το άρθρο 8 του ως άνω νόμου, αν τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη δεν είναι επαρκή για την ικανοποίηση των πιστωτών του, ο Ειρηνοδίκης, λαμβάνοντας υπόψιν τα κάθε φύσεως εισοδήματά του, ιδίως εκείνα από την προσωπική του εργασία, τη δυνατότητα συνεισφοράς του συζύγου και σταθμίζοντάς τα με τις βιοτικές ανάγκες του ίδιου και των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς του (σε βαθμό που προφανώς δεν πρέπει να υποσκάπτεται η αξιοπρεπής διαβίωση της οικογένειας), τον υποχρεώνει να καταβάλλει μηνιαίως και για χρονικό διάστημα 4 ετών ορισμένο ποσό για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των πιστωτών του συμμέτρως κατανεμόνενο.
Στη συνέχεια, παρέχονται από το νόμο ορισμένες δικλείδες αναπροσαρμογής της μηνιαίας δόσης, αν συντρέχουν ορισμένες παράμετροι ή γεγονότα στο πρόσωπο του εκάστοτε οφειλέτη. Έπειτα, γίνεται αναφορά στη διαδικασία ρευστοποίησης της περιουσίας του οφειλέτη καθώς και στη δυνατότητα προστασίας της κύριας ή μοναδικής του κατοικίας που του παρέχεται από το νόμο με την καταβολή, σε μεγαλύτερο βέβαια χρονικό διάστημα, που δεν μπορεί να υπερβαίνει την εικοσαετία, τοκοχρεολυτικών δόσεων που μπορούν να φτάνουν μέχρι και το 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου που αποτελεί την κύρια ή μοναδική κατοικία του οφειλέτη. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα και για χορήγηση στον οφειλέτη περιόδου χάριτος.      
Ο εν λόγω νόμος, παρέχει αδιαμφισβήτητα πολλά οφέλη στους οφειλέτες, αφού μετά την πάροδο της τετραετίας ή της παραπάνω περιόδου, σε περίπτωση προστασίας της κύριας ή μοναδικής κατοικίας του οφειλέτη, προβλέπεται απαλλαγή από το υπόλοιπο των χρεών του, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός της δυνατότητας προστασίας της κύριας κατοικίας του. Επιπλέον, η προσαρμογή των δόσεων σύμφωνα με τις βιοτικές ανάγκες και τις οικονομικές δυνατότητες του οφειλέτη ανά περίπτωση συγκαταλέγεται επίσης στα θετικά της διαδικασίας ενώπιον του Ειρηνοδικείου για τον ως άνω νόμο.
Περισσότερα στο www.vaonakis.gr

2 σχόλια:

  1. Από προσωπική ενασχόληση ως νομικός με το νόμο και συζήτηση με συναδέλφους που ασχολούνται με το ίδιο ζήτημα, το πρώτο και σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνει ο δικηγόρος πριν εφαρμόσει τα εργαλεία που του παρέχει ο νόμος είναι ν ανιχνεύσει το κατά πόσο ο πελάτης έχει πράγματι τη διάθεση να συμβιβαστεί, αρχικά εξωδίκως,γιατί ακριβώς η διάθεσή του αυτή για συμμόρφωση στα προτεινόμενα σε κάθε στάδιο σχέδια ρύθμισης ή αντιθέτως η κακοβουλία του είναι καθοριστική για το πως θα κινηθεί ο δικηγόρος, τι σχέδιο θα προτείνει και σε ποιο στάδιο της διαδικασίας θα δώσει μεγαλύτερη βάση.Προσοχή λοιπόν γιατί η διαδικασία μπορεί να γίνει πολύ απλούστερη απ ότι φαίνεται κατά περίπτωση.
    υ.γ. Ευχαριστούμε τη νομοσφαίρα για τη δυνατότητα που μας δίνει να δημοσιεύουμε σχόλια! Εύχομαι οι ποίκιλες αναρτήσεις να πολλαπλασιαστούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ σωστές παρατηρήσεις. Ευχαριστούμε για το σχόλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή