Σάββατο 2 Απριλίου 2011

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Προς διαβούλευση έχει δοθεί, εδώ και μερικούς μήνες, το σχέδιο νόμου που θα διέπει την αγορά παιγνίων και, μεταξύ άλλων και το διαδικτυακό στοίχημα. Αναφορικά με το τελευταίο, το προσχέδιο κάνει λόγο για τα ακόλουθα σημεία:
1. Επιτρέπεται, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας, η διεξαγωγή εντός της ελληνικής επικράτειας εξ αποστάσεως στοιχηματισμού μέσω του διαδικτύου (internet) ή άλλων οπτικοακουστικών και ηλεκτρομαγνητικών μέσων (itv, mobile), κατόπιν έκδοσης ειδικής άδειας χρονικής διάρκειας 5 ετών. Για τη χορήγηση της ειδικής άδειας καταβάλλεται από τους ενδιαφερόμενους υπέρ του δημοσίου πριν την έναρξη της σχετικής δραστηριότητας εφάπαξ εισφορά εξ αποστάσεως στοιχηματισμού και περιοδικό τέλος επί των ετήσιων ακαθάριστων εισπράξεων τους.
2. Οι ιστοσελίδες πρέπει να έχουν υποχρεωτικά την κατάληξη .gr και οι κάτοχοι της άδειας να έχουν έδρα στην Ελλάδα.
3. Ρυθμίζονται άμεσα οι υπο-αγορές του διαδικτυακού στοιχήματος και πόκερ ενώ οι υπόλοιπες δύο (ιπποδρομίες και παιχνίδια τύπου καζίνο) ενδέχεται να αποτελέσουν αντικείμενο μελλοντικής διαβούλευσης.
Το νομοσχέδιο αυτό, που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή και θα ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, εκτός από το ιντερνετικό στοίχημα και τα καταστήματα με ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια, αναμένεται να απελευθερώσει τη σχετική αγορά και να απαλλάξει την Ελλάδα από την πληρωμή του προστίμου των 31.536 ευρώ που έως σήμερα καταβάλλει.

Ωστόσο, η καθυστέρηση έγκρισης του σχετικού νομοσχεδίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γεννά ερωτηματικά σχετικά με την εν τέλει συμαβατότητά του με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Αξίζει, ωστόσο, να αναφερθεί ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Yves Bot γνωμοδότησε, εν ολίγοις, ότι τα κράτη μέλη δικαιούνται να καθιερώσουν μονοπώλιο στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών μέσω του διαδικτύου και να απαιτούν από την εταιρία που θα εξουσιοδοτούν να προσφέρει τα παιχνίδια αυτά να βρίσκεται εντός της χωρικής σφαίρας δικαιοδοσίας τους. Το μονοπώλιο δικαιολογείται από την ανάγκη προστασίας της δημόσιας τάξης και του καταναλωτή, ενώ, σύμφωνα πάντα με την ίδια εισήγηση, οι φορείς αυτοί θα μπορούν να προβαίνουν σε έντονη διαφήμιση των υπηρεσιών που παρέχουν, προκειμένου να υπερακοντίσουν τους φορείς ομοειδών υπηρεσιών που δεν διαθέτουν σχετική άδεια, χωρίς ωστόσο να εξωθούνται έτσι οι παίκτες σε υπερβολικού βαθμού συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια.

Τα ανωτέρω στοιχεία, ομολογουμένως, δημιουργούν έντονη σύγχυση σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με το θέμα αυτό και αναμένουμε στο αμέσως προσεχές διάστημα νεότερα στοιχεία για την έκβαση του σχεδίου νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου