Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

ΔΩΡΗΤΕΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Σύμφωνα με νέο νομοσχέδιο που έχει ήδη δοθεί στη δημοσιότητα αναφορικά με τις μεταμοσχεύσεις, όλοι οι πολίτες θα είναι εν δυνάμει δωρητές οργάνων.
Δηλαδή, η αφαίρεση ενός ή περισσότερων οργάνων από θανόντα ενήλικα θα αφαιρείται για μεταμόσχευση, εκτός αν αυτός είχε, όσο βρισκόταν ακόμα στη ζωή, εκφράσει ρητά την αντίθεσή του. Σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου, κάθε πολίτης θα μπορεί, αμα τη ενηλικιώσει του, να δηλώνει την αντίθεσή σε έγγραφο με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής του. Τα έγγραφα αυτά θα τηρούνται στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.
Παράλληλα, το ίδιο προσχέδιο νόμου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταμοσχεύσεις να πραγματοποιούνται πλέον και από ιδιωτικές κλινικές ή νοσοκομεία κατά περίπτωση.
Ωστόσο, δεν μπορούν να παραβλεφθούν οι όποιες αντιδράσεις έχουν ήδη διατυπωθεί, που αναφέρονται στην αποστέρηση της δυνατότητας αυτοδιάθεσης του σώματος των πολιτών μετά θάνατον αν δεν ακολουθηθεί η διαδικασία αντίθετης δήλωσης που αναφέρεται παραπάνω. Μολαταύτα, πρόκειται για ένα προσχέδιο νόμου με αναντίρρητα ανθρωπιστικά κίνητρα, καθώς όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε τα τεράστια οφέλη για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών μέσα από μια τέτοια δυνατότητα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου