Σάββατο, 5 Μαΐου 2012

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΥΚΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ;

Σύμφωνα με ρητή διάταξη του ισχύοντος εκλογικού νομού (άρθρο 1 ν 3434/2006) τα λευκά ψηφοδέλτια δεν προσμετρώνται στα έγκυρα. Η ένα λόγω διάταξη έλυσε ερμηνευτικά το ανέκυψαν ζήτημα σχετικα με την συνταγματικότητα της λήψης ή όχι υπόψη των λευκών ψηφοδελτίων ως έγκυρα. Απο τη μια υποστηριζόταν η άποψη ότι δεν έπρεπε να κατα μετρήσουν στα έγκυρα και απο την άλλη ότι αποτελούν πολιτική επιλογή και θα πρέπει να ληφθούν κανονικά υπόψη για να υπάρχει συμφωνία με το Σύνταγμα. Πλέον λοιπόν το ζήτημα αυτο λύθηκε με τον ισχύοντα εκλογικό νομο (3434/2006) και όπως προαναφέρθηκε τα λευκά ψηφοδέλτια δεν προσμετρώνται στα έγκυρα. Διάχυτη είναι η πεποίθηση ότι τα λευκά ψηφοδέλτια "πηγαίνουν υπέρ του πρώτου κόμματος". Ωστόσο, με δεδομένο ότι δεν προσμετρώνται καν στα έγκυρα, κάτι τέτοιο δεν μπορει να θεωρηθεί σωστό καθως πουθενά δεν στηρίζεται. Αυτη η άποψη ενδεχομένως θα μπορούσε να βασιστει μόνο στο γεγονός ότι ο εκλογέας που επιλέγει το λευκό ψηφοδέλτιο, θα μπορούσε να επιλέξει ένα ειδει "ψήφου διαμαρτυρίας" ψηφοδελτιο απο κάποιο μικρότερο κόμμα, το οποίο θα προσμετρουνταν στα έγκυρα μειώνοντας έτσι τα ποσοστά των υπολοιπων -πρώτου ή πρώτων- κομμάτων. Έτσι επιλέγοντας το λευκό ψηφοδέλτιο, στην ουσία δεν κάνει χρήση της δυνατότητας του να ρίξει "ψήφο διαμαρτυρίας" και απλά δεν επηρεάζει τα ποσοστά των υπολοίπων κομμάτων χωρίς αυτο να σημαίνει ότι επιλέγοντας το λευκό ψηφοδέλτιο τα ευνοεί άμεσα ή ότι το λευκό προσμετρώνται υπέρ του πρώτου κόμματος.

2 σχόλια:

  1. γιάννη το ευνοεί υπό αυτήν την οπτική:10 ψηφίσαντες,4 ψήφους α' κόμμα,2 λευκά,1 άκυρο.αντί για 4/10,δλδ 40%,το α' κόμμα παίρνει 4/7,δλδ κάτι πάνω από 50%.αλλάζει το εκλογικό μέτρο...φιλικά διατελών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κωστα σ´ ευχαριστω για το σχόλιο. Εφόσον το εκλογικό μετρο δεν έχει να κάνει με τον αριθμο των έγκυρων αλλα των εγγεγραμμένων γιατι στο παράδειγμα σου να αλλάζει η αναλογία απο 4/10 σε 4/7; Εκτός αν εννοείς αυτα που γράφονται παραπάνω σχετικα με την μη ψήφιση κάποιου αλλου συνδυασμού σαν ψήφο διαμαρτυρίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή