Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ : ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΝ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΔΕΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ;


Σε περίπτωση που κάποιο πολιτικό κόμμα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία εδρών στην Βουλή, τα πράγματα είναι απλά. Με βάση την αρχή της δεδηλωμένης σχηματίζει αυτοδύναμη μονοκομματική κυβέρνηση και πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του..
Τι συμβαίνει ωστόσο στην περίπτωση που κανένα κόμμα δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών (151 έδρες και πάνω) στην Βουλή;
Σε αυτή την περίπτωση το Σύνταγμα προβλέπει τα κάτωθι στάδια:
1. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει την σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή με προθεσμία 3 ημέρες για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής (Κυβέρνηση συνεργασίας).
2. Αν δεν τελεσφορήσει η διερευνητική εντολή αυτή, παρέχεται διερευνητική εντολή με προθεσμία 3 ημέρες αντίστοιχα στον αρχηγό του δεύτερου σε έδρες κόμματος.
3. Αν η διερευνητική εντολή αυτή επίσης αποτύχει, παρέχεται αντίστοιχη με προθεσμία 3 ημέρες και στον αρχηγό του τρίτου κόμματος για τον σχηματισμό Κυβέρνησης.
4. Αν και αυτή αποτύχει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αφού επιβεβαιώσει την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει τον σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για την διενέργεια εκλογών.
5. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό όσο το δυνατό ευρύτερης αποδοχής κυβέρνησης για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει την Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου