Ενημέρωση: Ο σχετικός με τις μετεγγραφές νόμος είναι ο 3966/2011 και συγκεκριμένα το άρθρο 59. Βρείτε τον εδώ: http://www.et.gr/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=108&lang=el
"Φρένο" στις μετεγγραφές φοιτητών τίθεται από το αμέσως προσεχές ακαδημαϊκό έτος 2011-2012. Οι αλλαγές, που αναμένεται να περιορίσουν τον υπερδιπλασιασμό των τελικώς εισακτέων φοιτητών σε σχολές κυρίως της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας και την αμφίδρομη δραματική μείωση εκείνων των τμημάτων της περιφέρειας, πρόκειται να αφορούν σε όλες τις ειδικές κατηγορίες φοιτητών, όπως πολυτέκνους και τριτέκνους, υποψηφίους με αδελφό που φοιτεί σε άλλη πόλη, γόνους άγαμης μητέρας κ.λπ.
"Φρένο" στις μετεγγραφές φοιτητών τίθεται από το αμέσως προσεχές ακαδημαϊκό έτος 2011-2012. Οι αλλαγές, που αναμένεται να περιορίσουν τον υπερδιπλασιασμό των τελικώς εισακτέων φοιτητών σε σχολές κυρίως της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας και την αμφίδρομη δραματική μείωση εκείνων των τμημάτων της περιφέρειας, πρόκειται να αφορούν σε όλες τις ειδικές κατηγορίες φοιτητών, όπως πολυτέκνους και τριτέκνους, υποψηφίους με αδελφό που φοιτεί σε άλλη πόλη, γόνους άγαμης μητέρας κ.λπ.
Η κάθε Σχολή θα δέχεται μετεγγραφές που δεν θα υπερβαίνουν το 20% των συνολικών θέσεών της. Πρακτικά, αν κάποια Σχολή δέχεται 100 φοιτητές, οι μετεγγραφόμενοι δεν θα μπορούν να είναι πάνω από 20.
Έτσι, ο κάθε υποψήφιος, κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού του, θα έχει αρχικά τη δυνατότητα να εισαχθεί στη Σχολή της επιλογής του με βάση τα μόρια που συγκεντρώνει, συνγωνιζόμενος όλους τους υπόλοιπους υποψηφίους. Εναλλακτικά, σε περίπτωση που δεν εισάγεται στη Σχολή της επιλογής του με βάση τα μόριά του, ΄και εφόσον πληροί τα κριτήρια μιας από τις παραπάνω ειδικές κατηγορίες, θα έχει τη δυνατότητα να κριθεί σε δεύτερο επίπεδο για την ίδια Σχολή, συναγωνιζόμενος μόνο τους υποψηφίους που επίσης ανήκουν σε κάποια ειδική κατηγορία, μέχρι τη συμπλήρωση του 20% των συνολικώς εισακτέων γι΄ αυτή τη Σχολή.
Αν δεν καταφέρει να εισαχθεί στη Σχολή της επιλογής του ούτε με αυτό τον τρόπο, θα συμβαίνει το ίδιο και στις επόμενες επιλογές του, μέχρις ότου εισαχθεί σε κάποια Σχολή.
Σε κάθε περίπτωση, οι υποψήφιοι δεν θα χάσουν το δικαίωμα να εισάγονται σε σχολές που βρίσκονται στην πόλη της επιλογής τους, αλλά αν δεν πληρούν τα βαθμολογικά κριτήρια, θα εισάγονται σε Σχολή της ίδιας πόλης με χαμηλότερη βάση, πάντα σύμφωνα με το μηχανογραφικό τους.
Αναμένεται επίσης να τεθούν και ορισμένα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια (π.χ. ανώτατο οικογενειακό εισόδημα που αναμένεται να ανέρχεται, ως ανώτατο όριο, στις 60.000€) μαζί με τα βαθμολογικά.
Εκτός από τα πλεονεκτήματά του νόμου, που ανάγονται στην ομοιόμορφη κατανομή των φοιτητών στις Σχολές όλων των πόλεων και την πολλαπλότητα των ευκαιριών που δίδεται στους υποψηφίους που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες, δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι, περιορίζοντας την ελεύθερη μετεγγραφή των φοιτητών που ανήκουν σε κάποια από τις κατηγορίες αυτές, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος, σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό, ενδέχεται είτε ορισμένοι υποψήφιοι να θυσιάσουν τις Σχολές της πρώτης τους επιλογής προκειμενου να εισαχθούν σε κάποια Σχολή στην πόλη κατοικίας τους που όμως δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους, προκειμένου να μπορέσει η οικογένεια να ανταποκριθεί στα σημαντικά φοιτητικά έξοδα, αφού συνήθως θα μιλάμε για οικογένειες με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, είτε οι οικογένειες αυτές, μη θέλοντας να καταβαραθρώσουν τις προσδοκίες των παιδιών τους, να αναγκάζονται συχνά να συντηρούν δύο ή και τρία σπίτια (αν κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας φοιτεί σε άλλη πόλη) προκειμένου ο υποψήφιος να εισαχθεί σε κάποια Σχολή που πραγματικά επιθυμεί, ακόμα και αν βρίσκεται σε διαφορετική πόλη.
ΕΧΕΤΕ ΜΑΥΡΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΝΑΚΑΤΕΜΜΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΙΩΝ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ αναγνώστη,
ΑπάντησηΔιαγραφήκαταρχήν ευχαριστούμε για το σχόλιο.
Πρόκειται για πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί επανειλημμένα από διάφορες πηγές και τον τύπο. Φυσικά και δεν υπάρχει καμία πρόθεση για "ανακάτεμμα" καi το άρθρο δημοσιεύτηκε με αποκλειστικό σκοπό να ενημερώσει τους αναγνώστες του blog σχετικά με τα όσα φημολογούνται.
Φιλικά,
nomosfera
καλησπερα και απο μενα
ΑπάντησηΔιαγραφήγια τους φοιτητες που μπορουσαν να παρουν μεταγραφη τι ισχυει?
καλησπερα ειχα περασει περυσι σε τει
ΑπάντησηΔιαγραφήειχα δικαιωμα μεταγραφης αλλα δεν το πηρα τωρα μπορω να παρω?ο νεος νομοσ δεν διευκρινιζει κατι τετοιο..
Αγαπητοί αναγνώστες,
ΑπάντησηΔιαγραφήαναμένουμε ακόμα την ψήφιση του σχετικού νόμου ο οποίος, εφόσον ψηφιστεί, θα διευκρινίζει όλα τα θέματα και για τις περιπτώσεις που σας αφορούν.
Προς το παρόν, όπως υπογραμμίζεται και στο σχετικό άρθρο, όλα αποτελούν φημολογίες και αναδημοσιεύσεις από ανάλογα δημοσιεύματα του Τύπου.
Τελικά έχει ψηφιστεί νόμος για τις φετινές μετεγγραφές και αν ναι, τι ισχύει για τους πολύτεκνους;
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπερα!Ολα αυτα ειναι φημολογιες αλλα ποτε αναμενεται η ψηφιση του νομου αυτου?Μπορω να κανω το μηχανογραφικο μου συμφωνα με τα περσινα δεδομενα ή θα ηταν καλυτερο να το διαμορφωσω συμφωνα με τις διαταξεις του νομου?
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω περασει στο ΤΕΙ Λογιστικής αλλά θέλω να πάρω μεταγγραφή για να μπορέσω να φοιτήσω στην αμέσως επόμενη επιλογή μου του μηχανογραγικού δελτιού. Γίνεται και που πρέπει να απευθυνθώ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ..ΠΕΡΑΣΑ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ,ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΝΟΜΟ,ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗ. Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ,ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΣΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΑΓ.ΚΟΣΜΑ ΟΠΟΥ ΠΡΟΠΟΝΟΥΜΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.ΕΙΜΑΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΩΝ 2009 ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ 2010-2011 ΣΥΗΝ ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ.ΦΕΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΒΡΕΘΩ ΚΑΘΟΤΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΩ.ΕΙΜΑΙ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΟΥΜΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΜΕΡΕΣ.ΛΑΤΡΕΥΩ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ,ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΜΟΥ. ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΩ ΠΟΤΕ.ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ... ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΔΟΥΚΑΣ kkalodoukas@yahoo.com
ΑπάντησηΔιαγραφή