Όλα ξεκίνησαν μετά από την επίδοση ενός κατασχετηρίου από δικηγόρο της Αυστραλίας μέσω του Facebook το 2009. Τότε είχαν γίνει συζητήσεις επί συζητήσεων σχετικά με το κατά πόσο είναι δυνατή και υλοποιήσιμη η επίδοση δικογράφων μέσω Facebook.
Δύο χρόνια μετά, δικαστήρια της Νέας Ζηλανδίας και του αγγλοσαξωνικού κόσμου υιοθετούν την ως άνω πρακτική, μόνο για την περίπτωση που η επίδοση με τον παραδοσιακό τρόπο καθίσταται αδύνατη.
Το μείζον ζήτημα που ανακύπτει εδώ είναι κατά πόσο είναι δυνατό να διαπιστωθεί με απόλυτη ασφάλεια ότι το πρόσωπο στο οποίο επιδίδεται το δικόγραφο είναι το πρόσωπο στο οποίο έπρεπε να επιδοθεί, μιας και είναι συχνό το φαινόμενο να υφίστανται ψεύτικοι ή παραπλανητικοί λογαριασμοί στο Facebook. Επίσης, ακόμα και αν ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος, είναι αναγκαίο να επιβεβαιωθεί ότι ο «παραλήπτης» θα λάβει έγκαιρα γνώση του δικογράφου, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να επιβεβαιώσουμε αν ο λογαριασμός είναι ενεργός.
Για τους συντηρητικούς το θέμα αυτό φαντάζει αβελτερία. Για τους πιο μοντέρνους, πρόκληση. Σύμφωνα, πάντως, με φήμες, οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά στην υιοθέτηση της μεθόδου αυτής, από κοινού με την παραδοσιακή επίδοση των δικογράφων.
Το βέβαιο πάντως είναι ότι η τεχνολογία έχει εισβάλλει για τα καλά στη ζωή μας και θα εισβάλλει ακόμα περισσότερο στο μέλλον. Τα προβλήματα που τέθηκαν πιο πάνω αργά ή γρήγορα θα επιλυθούν και τότε η διαδικασία θα φαντάζει απλούστερη και ανεμπόδιστη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου